Tenker du fortsatt på sjokolade som en helsekost?

Av | januar 13, 2022

Dette er ikke akkurat en nyhet, slik det kom frem for noen år siden, men sjokolade er ikke helsekost det ble proklamert for for eksempel for 5 eller så år siden.

Likevel ser det ut til at folk fortsatt tror det er det – så de spiser det og forteller seg selv at det er bra for dem.

Hvorfor gjør de det? Vel, de liker det; det er lett å like.

Sjokolade føles også som et enkelt svar på ulike problemer fordi det endrer en stemning. De humørendrende kjemikaliene inkluderer teobromin (lik koffein) og fenyletylamin (sammenlignet med å føle seg forelsket). Den produserer også endorfiner (beta-endorfiner) og serotonin, to hjernekjemikalier assosiert med humør.

Var du fanget i sjokoladefellen?

Det var jeg ikke, og her er hvorfor.

Sjokolade – til og med 70 prosent mørk sjokolade – inneholder sukker, og jeg er sterkt mot sukker. Faktisk har jeg vært imot sukker i over 25 år, lenge før noen snakket om dets negative effekter på helsen eller dets vanedannende egenskaper.

Noen få kunder kalte meg The Sugar Nazi. Hva kan jeg si? Jeg bærer etiketten med stolthet.

Når helseguruer presset sjokolade, var jeg imot det, fordi jeg var sikker på at ulempene med sukkeret i sjokolade ville ignorere eventuelle fordeler vi da hørte om kakao i seg selv.

Hva sjokoladehistorien viste seg å være

I bunn og grunn er det en overraskende historie. Sjokoladeprodusenter og kakaoindustrien har finansiert vitenskapelige studier for å «bevise» fordelene med sjokolade. Ett selskap, Mars, produsent av Snickers, M & Ms, Milky Way og mange andre søtsaker, har faktisk finansiert hundrevis av slike studier.

Det føles ikke verdt for meg å forhaste meg med de påståtte fordelene med sjokolade, men her er en delvis liste. Det sies å senke blodtrykk og kolesterol, forbedre vekttap, redusere risikoen for diabetes, hjerneslag, atrieflimmer og hjertesvikt, samt lindre immunforstyrrelser.

Wow, vil det gjøre mine brune øyne blå også?

Påstander som disse dukker fortsatt opp selv i aktuelle artikler – og påvirker fortsatt spiseatferden til mine kolleger i treningsbransjen.

Min anbefaling er å avstå fra sjokolade på grunn av sukkeret. Hvis du må spise kakao eller kakao, sørg for at det er usøtet. Problemer med sukker påvirker helse, appetitt, matpreferanser, humørforstyrrelser, hormoner, hjernekjemi og mer.

Sukkers negative effekter kan ikke overvurderes. Sjokolade kan og vil ikke ignorere det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.