Lag den beste suppen

Av | desember 8, 2021

Vel, jeg tviler seriøst på om det som selges som «oksehale» på markeder faktisk kommer fra en okse. Jeg er sikker på at det kommer fra de samme oksene som alt annet storfekjøtt, men det høres rart ut å si «styrehale» eller til og med «biffhale». Selvfølgelig er det en av disse (unnskyld uttrykket) «odds and ends»-elementer, og som sådan kan man synes det er ganske billig. Dette er imidlertid ikke tilfelle siden den selges til en premiumpris som konkurrerer med andre valgkutt. Det er tydeligvis god etterspørsel etter oksehale.

For biffkraft er biffhale den klart beste. Koker jeg i store mengder vil jeg bruke bein og sene, men til mindre gryter er biffhale det foretrukne kjøttet. Det tar hele tre timer å mykne, med konvensjonelle tilsetninger av buljong. Navlebesatt løk er rigueuren. Det beste med alt fra en biffhaleinfusjon er at den ikke krever ytterligere håndtering; den er klar til å kastes i boller uten spenning eller forandring.

Jeg behandler oksehale som luksuskjøtt. Jeg kjenner til oksehalegryte og andre slike retter, men jeg kommer aldri til å bytte ut drikken hans med mindre jeg har mange kilo for hånden. Jeg bruker det heller aldri i noen kraftig smaksatt suppe. Jeg hadde lykke til med biffhalesuppe med gulrøtter, selleri, persille og kanskje litt bygg fordi den er mettende, deilig seig og nøytral i smaken. Sprøde baguetter passer godt til oksehalesuppe, og kan serveres med ost for kontrast. Også eksotiske salatgrønnsaker og urter kledd med en enkel vinaigrette er ganske velsmakende sammen med suppen.

På vei østover til Vietnam er biffhale en utmerket lager for deilig pho. Jeg opplever at basilikum og bønnespirer ikke er det minste kompromiss, og risnudlene fungerer utmerket hvis du sørger for å ha et sterkt startekstrakt. Bruk chilisaus med biffstrimler på siden for å unngå at kraften blir ødelagt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.